Ik kan geen toegang krijgen tot mijn NAS schijven.

Als je geen toegang hebt dot de data die opgeslagen is op je NAS, is het eerste wat je moet uitzoeken wat dit probleem veroorzaakt - De NAS behuizing of de NAS schijven. Soms is het lastig om het probleem te identificeren, maar als bijvoorbeeld, je NAS niet aan gaat, is het meest waarschijnlijk dat de behuizing defect is. Als je NAS normaal werkt, maar je hoort vreemde geluiden of je ziet vreemde ledjes knipperen, dan is het meest waarschijnlijk dat er iets mis is met 1 van de schijven.

Toegang krijgen tot de NAS met Linux

In het geval van een NAS behuizingsprobleem, kun je proberen om met Linux toegang te krijgen. Voor de meeste NASsen is Linux een normale omgeving omdat ze vaak geformatteerd zijn in een Linux bestandssysteem. Om de data te kopieren vanaf een NAS schijf, moet je:

  1. De schijven uit de NAS behuizing halen.
  2. De schijven verbinden met een Linux computer (Of gebruik een Linux Virtuele machine of een Linux boot CD).
  3. Gebruik Linux commandos om toegang te krijgen.

Let op: dit zal niet voor alle NASsen, bijvoorbeeld omdat de block size in de bestandssystemen verschillen of omdat een NAS fabrikant een net iets gemodificeerde versie van EXT gebruikt ; maar dit zijn wel uitzonderingen.

De manier met Linux is vooral goed voor mensen die al ervaring hebben met Linux en mensen die al ervaring hebben met onderzoeken op deze manier.

NAS data lezen onder Windows

Als je niet zo goed bent met Linux of je hebt te maken met een probleem die niet te relateren is aan de behuizing, wat de meerderheid van de gevallen betreft, dan kun je de NAS data lezen met de speciale NAS recovery software - Reclaime File Recovery. Voor het lezen van NAS data met ReclaiMe is geen Linux computer nodig, ongeacht wat voor bestandssysteem er werd gebruikt in uw NAS: EXT in QNAP of Synology, XFS in Buffalo, of BTRFS in NETGEAR ReadyNAS. Alle recovery acties worden gedaan op een Windows PC.

Read BTRFS volume

Om NAS bestandssystemen te lezen op een Windows PC moet je:

  1. De schijven uit de NAS halen.
  2. De schijven verbinden met de Windows PC via een SATA kabels.
  3. Download, installeer en start ReclaiMe File Recovery.
  4. Selecteer uw NAS volume en klik op Start.
  5. Wacht tot de software klaar is met scannen en kopieer de gevonden data naar een andere harde schijf.

Deze werkwijze kan worden toegepast voor verschillende NAS problmen. – NAS behuizingsproblemen, schijfproblemen, NAS metadata corruptie en andere problemen. ReclaiMe NAS recovery is read-only sofware die de dingen niet erger kan maken. Dit in tegenstelling tot de Linux methode.

Heeft u nog vragen?