APFS Data Recovery

APFS, een afkorting voor Apple File System, is een relatief nieuw bestandssysteem, vrijgegeven in 2017 in de plaats van HFS+ wat de afgelopen 30 jaar was gebruikt in Apple computers.

Doordat dit een vrij nieuw bestandssysteem is, zijn er nog maar weinig data recovery oplossingen en ReclaiMe is onder deze tools waarmee je AFPS geformatteerde schijven kunt recoveren.

Hoe moet ik data recoveren van een APFS volume

 1. Haal de schijf uit uw Mac - ontkoppe de externe harde macschijf of haal de harde schijf uit uw Mac. U kunt overwegen om instructies op te zoeken op een website als deze voor uw specitieke Mac.
 2. Sluit de harde schijf aan op een Windows PC. Gebruik hiervoor een Satapoort op het moederbord of een USB naar Sata adapter.
 3. Download en installeer Reclaime File Recoverey op de PC.
 4. Start ReclaiMe File Recovery en selecteer de APFS partitie om de recovery te starten.
 5. Wacht tot de software klaar is met het scannen van het APFS volume en de data zichtbaar wordt.
 6. Controleer wat bestanden, bij voorkeur afbeeldingen in de preciew.
 7. Apple Filesystem data recovery met ReclaiMe File Recovery
 8. Koop een licentiesleutel en kopieer de data.

Specificaties over APFS data recovery

 • Als er verschillende volumes op de APFS geformateerde harde schijf staan, zou je in Reclaime verschillende folders moeten zien onder de Root-folder, met de naam van het APFS volume met hieronder de mapstructuur.
 • Omdat APFS een copy-on-write bestandssysteem is, haal je middels data recovery technieken soms veel verschillende versies van het zelfde bestand naar boven, die gefilterd worden door een complex algoritme binnen ReclaiMe File Recovery; Ondanks dat kun je nog stees veel "verwijderde" bestanden terugvinden onder de Uncclassified folder. Ook kunt u veel fragmenten terugvinden.
 • Hoewel APFS Case sensitive is, maar dit niet perse hoeft, behandeld ReclaiMe APFS-geformateerde apparaten als case-sensitive.
 • APFS was ontwikkeld om gebruikt te worden op SSD schijven en gebruikt het TRIM commando om de onderliggende schijf te informeren welke blokken niet meer in gebruik zijn en kunnen worden gewiped. Dit kan een negafief effect hebben op de kwaliteit van de gerecoverde data, maar samen met de copy-on-write optie is de situatie mogelijk beter dan hij lijkt.

Heb je nog vragen?