DAS versus NAS

Direct Attached Storage

Drobo S

Direct Attached Storage (DAS) is een apparaat die verbonden wordt aan de pC net als een externe harde schijf - ATA, SATA, SAS, USB, Firewire of Thunderbolt. Iedere DAS gebruikt een bestandssysteem waar de computer de drivers voor heeft. Het bestandssysteem van de DAS wordt gedefinieerd en beheerd door het operating systeem van de PC waar de DAS mee verbonden is.

Een das biedt een directe verbinding met zijn harde schijf of schijven. in termen van sectoren, net als een interne harde schijf dit doet. Het eerste en meest voorkomende voorbeeld van een DAS is een externe harde schijf. Meer gecompliceerde systemen zijn bijvoorbeeld een Drobo 5D en sommige Lacie apparaten.

Voor zover het data recovery betreft, gaan de technieken voor normale harde schijven op voor de DAS data recovery, wat betekent dat alle data recovery software de data kan recoveren van een DAS As far as data recovery goes, the techniques applied to DAS data recovery are the same as those used for the regular hard drive recovery meaning that almost all data recovery software can recover data from a DAS unit.

Network Attached Storage

QNAP NAS

Network Attached Storage (NAS) is een apparaat die via het netwerk is verbonden aan een computer. Zulke apparaten bieden toegang tot de data op bestandsniveau in plaats van op sectornieveau. NAS voert verzoeken uit als: "geeft mij dit stukje van dat bestand". Een NAS heeft zijn eigen bestandssysteem van het soort dat als wordt opgezet op de NAS als hij wordt geconfigureerd en is niet afhankelijk van de PC waar de NAS mee werkt.

Daar een NAS geen directe toegang geeft to de sectoren, kan data recovery software hier niet mee werken. Om data van een NAS te recoveren, moet je de NAS uit elkaar halen. Haal de disks er uit en verbind ze rechtsteeks aan de PC. Dit moet zelfs als je alleen maar een paar bestanden wilt undeleten.

Soms worden in NASsen iSCSI bestande opgeslagen. Dit is schijnbaar in tegenstelling tot de regel dat je een NAS niet kunt benaderen op het sectorniveau. In feite is dat niet zo. iSCSI biedt een ander soort toegang tot een specifiek bestand die opgeslagen is op het NAS bestandssysteem

Heeft u nog vragen?