EXT recovery

EXT (Een afkorting voorExtended File System) is een Linux bestandssysteem. EXT werd voor het eerst geimplementeerd in 1992. EXT wordt veel gebruikt in ready-made NAS apparaten en en voor DIY RAIDs. NAS ontwikkelaars en thuis gebruikers kiezen vaak voor het EXT filesystem vanwege de betrouwbaarheid en stabiliteit. EXT filesystems worden verdeeld in drie groepen - EXT2, EXT3, and EXT4.

Al EXT gebruikt wordt in NASsen dan werkt EXT samen met md-raid en soms met LVM, waardoor de volgende oorzaken van storing mogelijk zijn:

  • EXT filesystem fout,
  • md-raid of LVM metadata fout.

In al deze gevallenkan Reclaime het EXT bestandssysteem lezen, er vanuitgaande dat u de software start vanuit Windows.

Hoe data te recoveren van EXT met gebruik van software

Als u geen toegang kunt krijgen tot de data, opgelagen op een EXT volume, kunt u het proberen met een EXT reader - speciale data recovery software die geschikt is om data te lezen van EXT. Als het EXT bestandssysteem werd gebruikt in een NAS, moet u de schijven er uit halen en verbinden met een PC. Belangrijk: vergeet de schijven niet te labelen zodat u weet hoe u de schijven later terug moet plaatsen. Daarna heeft u nodig:

  1. Download en installeer ReclaiMe File Recovery.
  2. Start de sfotware en selecteer het EXT apparaat. Als u data gaat recoveren van een NAS, wordt het volume weergegeven onder deLinux MD RAID of Linux LVM sectie.
  3. Data recovery from a EXT volume
  4. Wacht tot de software de analyse afgemaakt heeft. Normaal gesproken heeft u 3-4% van de schijf nodig. Controleer de bestanden en mappen en als u tevreden bent met het resultaat van de EXT recovery, dan kunt u de data beginnen te kopieren.

Als u het volume wat u nodig heeft niet ziet onder de apparatenlijst van ReclaiMe of u bent niet tevreden over het recovery resultaat, is waarschijnlijk de md-raid of LVM metadata ernstig beschadigd. In dite geval moet u de RAID configuratie parameters achterhalen met onze andere software – ReclaiMe Free RAID Recovery en daarna kunt u verder gaan met met de data recovery.

Wat kunt u verwachten van EXT recovery

Er zijn twee duidelijk verschillende problemen welke kunnen optreden – totaal catostrofale bestandssysteem fout, zoals formatteren of schade aan een superbock en abusievelijke bestandsverwijdering. Hoewel een totale fout vaak recoverable is, is er vaak beperkte mogelijkheid van gedelete bestanden die kunnen worden gered.

Zoals al genoemd, zijn er 3 typen EXT bestandssysteem – EXT2, EXT3 en EXT4. EXT2 was redelijk eenvoudig en zelfs undeleten ging vrij goed, maa helaas EXT2 wordt niet gebruikt in moderne apparaten. Op EXT3 of EXT4, is bij verwijderde bestanden de kwaliteit van de gerecoverde bestanden doorgaans slecht. Je krijgt geen bestandsnamen en je krijgt alleen bestanden waarvan de "Header" bekend is (gedetecteerd door de raw scan. Het zogenaamde data carven). Als we EXT3 met EXT4 vergelijken, dan wordt data op EXT4 onverwachts betere gerecovered dan op EXT3, omdat de bestandsfragmentatie op EXT3 intenser is dan op EXT4.

Heeft u nog vragen?