Een techtnische uitleg over bestanden verwijderen

Hoe de prullenbak werkt/h2>

Het weggooien van een bestand in de prullenbak is de eenvoudigste manier van verwijderen. Soms kan een bestand of map niet in de prullenbak worden gegooid en dus zal hij later hij ook niet kunnen worden gerecovered via de prullembak. Dit gebeurt als:

  • de prullenbak zo is gefconfigureerd dat verwijderde bestanden onmiddelek worden weggegooid;
  • een bestand is te groot om in de prullenbak te worden gegooid (groter dan de maximum bestandgrootte van de prullenbak);
  • een bestand was niet verijderd door Windows Explorer, maar door een ander programma wat geen gebruik maakt van de prullenbak;
  • een bestand was verwijderd door gebruik te maken van de knooppen Shift+Del in Windows Explorer, waardoor de prullenbak wordt overgeslagen;
  • een bestand was verijderd van een geheugenkaart, een externe harde schijf of een netwerkschijf in plaats van een interne harde schijf.

Hier bovenop heeft de prullenbak een maximum grootte die kan worden geconfigureerd in de eigenschappen vam de prullenbak (Rechtsklik op de prullenbak en selecteer Eigenschappen). Houd er rekening mee dat er een aparte prullenbak is voor elke harde schijf en de prullenbak instellingen (de maximale grootte) kan voor iedere prullenbak apart worden ingesteld. Als de Prullenbak vol is, worden de oudste mappen of bestanden als eerste weggegooid om plaats te maken voor nieuwe.

Daadwerkelijke verwijdering van een bestand in verschillende bestandssystemen

Wanneer bestanden of mappen " volledig" worden verwijderd, wordt de data op de harde schijf niet daadwerkelijk overschreven. In dit geval wordt het bestand of de map gemarkeerd als "niet langer nodig" en de data op de schijf en de verwijzing in het bestandssysteem kan gebruikt worden door een ander bestand. Desalniettemin, het hergebruik vind doorgaans pas plaats als de schijfruimte echt nodig is.

Afhankelijk van het bestandssysteem, is het daadwerkelijk verwijderen van het bestand op verschillende manieren geimplementeerd:

NTFS: als er niets wordt geschreven op de schijf nadat het bestand is verwijderd, dan is de data nog intact;

exFAT: Als het bestand niet gefragmenteerd is, is de data intact. Zo wel, dan is de informatie over de bestandsfragmenten verloren net als op het FAT bestandssysteem.

FAT: informatie over de locatie van verschillende bestandsfragmenten zijn direct weg. Als je geluk hebt en het bestand was niet gefragmenteerd (dat betekent dat de data aan een stuk achter elkaar is weggeschreven), dan is de locatie van bestandsfragmenten niet nodig en kun je het bestand nog in zijn geheel gerecovered worden. In het algemeen genomen kan de data niet gerecovered worden of op zn best kunnen fragmenten worden terug gehaald. Hoe voller de disk en hoe vaker u bestanden wijzigt hoe groter de kans dat bestanden gefragmenteerd raken. Daar bovenop kan FAT de eerste letter van de bestandsnaam kwijt raken. Tijdens de recovery, vervangt ReclaiMe File Recovery de missende eerste letter voor het underscore teken.

HFS and HFS+: HFS slaat de bestandsinformatie (zowel de naam en de data-locatie) op in een gebalanceerde boomstructuur. Soms, als een bestand is verwijderd, moet de hele boom worden "herballanceerd", wat resulteerd in enorme wijzigingen in de structuur van het bestandssysteem op de schijf. De undelete resultaten op HFS achtige bestandssystemen zijn significant slechter voorspelbaar dan op Windows besrtandsystemen door deze "evenwichtige boomstructuur" Daardoor moet u in elke zaak proberen of het mogelijk is om bestanden te recoveren of niet.

UFS (Apple implementatie in Mac OS X): Door de manier waarop bestanden worden verwijderd in de Mac OS X implementatie van het UFS bestandssysteem, kan alleen maar een RAW recovery worden gedaan (Door de hele schijf af te zoeken naar bekende bestanden en bestandsfragmenten), dus zonder structuur of bestandsnamen. De locatie van de data raakt direct verloren zodra een bestand is verwijderd.

De echte onomkeerbare verwijdering

De beste manier om bestanden definitief te verwijderen (bekend als "secure erase" of "wiping") vereist speciale software die de inhoud van bestanden overschrijft met nullen of random data. In computers is de overschreven data dan niet meer te recoveren.

Heeft u nog vragen?