bestandssystemen

Verschillende computersen apparaten gebruiken verschillende besrtandsystemen omdat elk bestandssysteem zijn eigen optimale applicaties heeft, zijn eigen nadelen en zijn eigen vereisten.

ReclaiMe haalt data terug van de volgende bestandssystemen:

FAT - diverse variaties van het FAT bestandssysteem (FAT16 and FAT32). Voornamelijk, apparaten met relatief lage capaciteit zoals geheugenkaartjes, usb-sticks en soortgelijken gebruiken het FAT bestandssysteem.

exFAT - Het Extended FAT filesystem, voor flash geheugen zoals like SDHC kaartjes met een hoge opslagcapaciteit, wordt gebruikt door Windows Vista Service Pack 1, Windows CE 6.0 en hogere versies.

NTFS - Het meest gebruikelijke bestandssysteem op computer die werken met Windows (XP, Vista, Windows 7 enz).

ReFS - een bestandssysteem ontwikkelt door Microsoft voor hun Windows 8 Server omgevingen.

HFS - Mac OS Standaard bestandssysteem gebruikt op Apple computers. HFS is verouderd en wordt uitgefaseerd door Apple. Startende met Mac OS X 10.6 (Snow Leopard), formatteert Mac OS niet meer naar HFS en bestaande HFS schijven worden "read only".

HFSPlus - Mac OS Extended filesystem, the default filesystem on Apple computers and other complex devices like iPod.

APFS - Apple File System, uitgegeven in 2017 om HFS+ te vervangen.

UfsBE en UfsLE - twee variaties van het UFS bestandssysteem, gebruikt op Apple Mac en op UNIX.

ext (ext2, ext3en ext4) - verschillende generaties van het standaard Linux bestandsyteem.

XFS - Het bestandssysteem, gebruikt in Linux installaties en NAS apparaten.

Btrfs - het Linux bestandssysteem, gebruikt in NAS apparaten zoals NETGEAR en Synology.

RAW - de aanduiding als een bestandssysteem niet gedetecteerd kan worden.

Distribution of incidents by filesystem type

In Maart 2014 hebben we een analyse gedaan van de 2013's telemetrie data om uit te zoeken welk bestandssysteem het meest is betrokken bij data recovery incidenten. wint NTFS met gemak als betrokken bij 2/4 van alle recovery zaken.

Het onderzoek is gebaseerd op ongeveer 30.000 incidenten waar het bestandssysteem betrouwbaar kon worden vastgesteld. De resultaten geven vooral weer wat we al wisten, namelijk dat Windows nog steeds het meest populaire computer operatingsysteem is en NTFS het meest gebruikte bestandssysteem op deze PCs.

Wat interessant is, is dat twee van de bestandssystemen, UFS en HFS, niet in de resultaten terecht zijn gekomen vanwege het feit dat er te weinig zaken waren. Sterker nog, er was niet 1 zaak met HFS recovery in het jaar 2013. Dus, we merken het originele HFS als verouderd en zien we HFS+ in de praktijk gebruikt worden.

ReFS had niet veel nut als relatieve nieuwkomer. Dat is waarschijnlijk waarom hij de laatste plaats in het overzicht kreeg. Dit is zeker niet omdat ReFS onfeilbaar is. Ook ReFS faalt en in ons onderzoek nog spectaculair ook, gezien de paar zaken die we hadden met grote units (50TB+).

Distribution of data recovery incidents by filesystem involved






NTFS63%
FAT14%
EXT10%
XFS8%
HFS+4%
ReFS1%

Heb je nog vragen?