"Windows heeft een harde schijf probleem ontdekt" error

Er zijn veel redenen waarom een operating systeem deze melding kan geven. Maar, voordat we proberen te ontdekken wat de fout veroorzaakt, moet u een backup maken van de data die op de slechte schijf of partitie staat en deze moet u op een veilige locatie opslaan. Om te onderzoeken welke schijf niet goed werkt, klikt u op Show details in de foutmelding.

Windows detected a hard disk problem message error

Schakel de schijf of computer niet, herstart of ontkoppel het apparaat ook niet voor u de data heeft veiliggesteld, omdat het kan gebeuren dat het operating systeem de schijf een volgende keer wellicht niet herkent. Bereid een reserveschijf, bijvoorbeeld een externe harde schijf of USB stick, en kopieer alle data of de belangrijkste mappen en bestanden hier naartoe.

Zodra de data is gekopieerd is het tijd om uit te zoekenwat de foutmelding veroorzaakte en hoe dit gerepareerd moet worden.

Hoe repareer je een "Windows heeft een harde schijf probeem gedetecteerd" foutmelding

Als de betreffende disk niet de bootdisk is, dan is het niet nodig om naar de oorzaak te zoeken. Een goede manier om het probleem op te lossen is om de schijf te formatteren en dan een backup van de data data terug te kopieren en de schijf te blijven gebruiken in de hoop dat de foutmedling niet meer voorkomt.

Als de fout voor komt op een systeemschijf, dan wil je waarschijnlijk liever niet je systeem opnieuw installeren, maar liever de fout oplossen. Laten we het hebben over de meest voorkomende oorzaken van deze foutmelding en manieren om hem op te lossen:

 • Virussen – Scan de PC voor virussen met een anti-virus programma. Zodra de scan compleet is verwijder je alle gedetecteerde bedreigingen en malafide bestanden. Daarna herstart je de computer en controleer je of de fout nogmaals optreed.
 • Beschadigde bestanden van het operating systeem – Om het te diagnostiseren, klik op Start en type cmd in het zoekvenster.

  Cmd command

  In het nieuwe zwarte terminalscherm, type je het sfc /scannow commando

  sfc/scannow command

  Dit commando start het controleren van alle systeembestanden. Alle slechte bestanden die gevonden worden gedurende de controle, worden vervangen door hun gecachte versies. Belangrijk: sluit het venster niet voordat de check helemaal klaar is. De resultaten van de controle worden weergegeven in het zelfde terminalvenster als waarin de controle is gedaan.

 • Mechanische of logische diskproblemen – Om te controleren wat de staat van de schijf is, kun je een diagnosetool gebruiken als Cropel of Hard Disk Sentinel. Deze programmas controleren zo-genaamde S.M.A.R.T attributen van de schijf en beoordelen hoe gezond de schijf nog is. Als het diagnostische programma u informeert over een ernstig schijfprobleem, is de beste beslissing om de slechte harde schijf weg te doen en een nieuwe te kopen. Maar er zijn natuurlijk zaken waarin de schijfproblemen zogenamade logische fouten zijn in plaats van fysieke en formatteren kan zo'n schijf dan repareren. Maar over het algemeen genomen zijn schijffouten een voorbode voor de toekomst van de schijf.

Hoe recovery je data na formatteren

Soms kan het gebeuren dat Windows helemaal geen toegang geeft tot de data of dat u de schijf geformatteerd heeft en realiseert u dan dat u belangrijke data niet heeft gekopieerd. In deze gevallen kan u proberen de data te recoveren met software zoals ReclaiMe File Recovery. Hier is een gedetailleerde uitleg over hoe u dit moet doen:

 1. Download en installeer ReclaiMe File Recovery.
 2. Kies het aparaat wat je moet recoveren uit de lijst met beschikbare apparaten en klik Start.
 3. Select the device in ReclaiMe
 4. Wacht tot de software klaar is met scannen en controleer de bestanden die gered kunnen worden via de previewfunctie. Bij voorkeur controleert u afbeeldingen. Als zij goed zijn, dan zijn waarschijnlijk uw andere bestanden ook goed.
 5. succesfull recovery in ReclaiMe
 6. Koop een licensiesleutel.
 7. Kopieer de gerecoverde data naar een veilige locatie.

Heeft u nog vragen?