Redenen voor capaciteitsbeperking van de harde schijf

Capaciteitsbeperking van de harde schijf is het fenomeen wanneer de beschikbare capaciteit van de harde schijf kleiner is dan de capaciteit die wordt aangegeven door de fabrikant. Dit probleem met de onjuiste schijfgrootte kan verschillende oorzaken hebben, zoals verschillende meeteenheden of hardwarebeperkingen van het besturingssysteem.

Niet overeenkomende meeteenheden

Voordat u start met uitzoeken waarom uw computer de volledige diskgrootte niet ziet, moet u weten dat de capaciteit die de fabrikant vermeld, alijd groter is dan de opslagcapaciteit die het systeem ziet. Dit is omdat de harde schijf fabrikant de opslagcapaciteit specificeert in "decimalen" MB/GB/TB en de computerwerkt "binair" unit. Als bijvoorbeeld de harde schijf fabrikant zegt dat de schijf 200 GB is, dan laat Windows Windows Explorer u zien dat de schijf 186 GB is als totaal van alle partities.

 • 1 "decimale" GB = 1 000 000 000 bytes
 • 1 "binaire" GB = 1024*1024*1024 = 1 073 741 824 bytes
 • Dit maakt: 200 000 000 000 / 1 073 741 824 = 186 GB.

  Daarbij reserveert een bestandssystee, diskruimte voor zijn eigen doeleinden, wat de beschikbare capaciteit nog verder reduceert.

  Maar als het verschil dussen de aangegeven en werkelijke opslagcapaciteit groter is dan het verschil tussen de "binair"/"decimale" eenheden, dan heeft u waarschijnlijk te maken met een fenomeen wat genoemd wordt "Capaciteitsbeperking".

  Andere mogeijke redenen voor het beperken van de capaciteit:

  • Oudere moederboarden hebben hebben een limiet voor de opslagcapaciteit van de harde schijf. In dit geval laat het BIOS de harde schijf helemaal niet zien of laat hij hem zien als een schijf van 128GB.
  • Windows 2000 en eerdere versies en Windows XP zonder Service Pack herkennen schijven groter dan 128 GB (binarair) of 137 GB (decimaal) niet. Schijven die groter zijn dan deze limiet zijn niet beschikbaar. Let op: Als het boot volume (waarop het de Windosw installatiebestanden staan) groter is dan 128/137 GB, dan start de computer niet op.
  • De meeste IDE harde schijven hebben jumpers die er voor bedoeld zijn om de limiet te beperkten voor compabiliteit met oudere computers. Deze limiet kan gaan tot 2 GB, 32 Gb of 128/137 Gb. In dat geval zal de BIOs de harde schijf wel herkennen en laat hij u de capaciteit zien die door de Jumper is ingesteld.
  • De schijf kan ook zo worden geconfigureerd dat hij minder capaciteit laat zien dan hij daadwerkelijk heeft. Dit wordt HPA geboemd. ("Host Protected Area"). Op sommige Hewlett-Packard laptops staat een copie van de Windows installatiebestanden geschreven op het einde van de schijf, wat gebruit wordt om de schijf terug te kunnen zetten naar de Fabrieksinstellingen. Als HPT is gebruikt, zal het BIOS de door de HPA gelimiteerde capaciteit laten zien

  Hoe dan ook, als u de oorzaak van "capacity clipping" (bv door het installeren van een Service Pack voor Windows XP), dan worden de schijven na een herstart automatisch herkent. In de meeste gevallen worden al deze nieuwe schijven in goede conditie en met de juiste grootte weergegeven en is er geen data recovery nodig.

  Hoe repareer je "capacity clipping" of capaciteitsbeperking

  1. Als u nog van doen heeft met een oud moederbord van voor 2007, dan kan het probleem soms verholpen worden door het BIOS te upgdaten naar een nieuwere BIOS versie. Om dit te doen, moet u de website bezoeken van de moederbordleverancier. Houd in de gaten dat moderne moederborden, gemaakt na 2007, deze beperkingen meestal niet hebben.
  2. Voor wat betreft Windows XP zonder Service Pack, moet u de laatste updates installeren. (het laatste Service Pack), zet de EnableBigLba registerwaarde op 1 in

   HKEY_LOCAL_MACHINE\​System\​CurrentControlSet\​Services\​Atapi\​Parameters\

   en herstart uw computer.
  3. Als de disk recent is verwijderd of geplaatst is vanuit een andere computer, dan is het logisch om de jumpers op de schijf te controleren. De jumperpoort zit naast de spanning en datappoort op de schijf. Normaal gesproken vind u een schema van verschillende jumper instellingen op de sticker op de bovenkant van de schijf. Het ziet er uit als onderstaand voorbeeld:
  4. Sample hard drive jumper settings diagram.

  Heeft u nog vragen?