Hoe krijg je toegang tot de data op een bootschijf die het niet doet

De volgende informatie gaat over een desktop computer als de schijf niet fysiek defect is.

Alles wat nodig is, is een goede Windows Installatie te krijgen met de schijf die aangesloten is. U kunt de installatie gebruiken van een andere computer (waar u de schijf als 2e schijf aan koppelt) of door een paralelle installatie op een andere schijf in uw PC.

Een andere computer gebruiken

Als je een extra computer met een zelfde harde schijf interface, verbind met de harde schijf die niet wil opstarten, kun je daarna kijken of je de data kunt recoveren met gebruik making van die andere computer.

Als de extra computer niet de juiste aansluitingen heeft om uw harde schijf op aan te sluiten, dan kunt u overwegen om de schijf aan te lsuiten via een USB aansluiting. Een directe verbinding (SATA/IDE) is altijd beter, maar u kunt een SATA/IDE naar USB connector gebruiken.

De harde schijf verbinden aan een andere computer

De harde schijf verplaatsen van de ene naar de andere computer gaat doorgaans in 2 stappen.

  1. Ontkoppel de schijf vanuit de oude locatie en haal hem uit de computerkast.
    Bijna zonder uitzondering kan elke computer uit elkaar worden gehaald met een kruiskop schroevendraaier. Vergeet niet om de stekker uit het stopcontact te halen voor u begint, zodat u zeker weet dat er geen stroom meer op de computer staat als u er aan werkt.
  2. Daarna verbind u de schijf aan de andere computer. Voor tijdelijke reparaties hoeft u de schijf niet eens goed in te bouwen en vast te schroeven. U kunt hem verbinden met de kabels en de recovery starten. Wees wel voorzichtig dat de printplaat geen metalen objecten of oppervlakten raakt om kortsluiting te voorkomen.

Als de schijf een Paralelle ATA verbinding (IDE) heeft, zorg er dan voor dat de jumpers goed ingesteld zijn voordat u de nieuwe configuratie opstart.

Parallelle installatie

Als u geen extra computer heeft, maar u heeft wel een extra harde schijf, verbind u dan deze extra harde schijf aan uw PC, installeer Windows er op, en begin de recovery met behulp van deze tweede Windowsinstallatie. We raden aan dat u de harde schijf waar de verloren data op staat fysiek loskoppelt van de computer voordat u begint met installeren. Dit om te voorkomen dat u per ongeluk Windows installeert op de verkeerde schijf.

Wees voorzichtig als u werkt met een RAID omgeving. Overweeg een paralelle installatie zoals hierboven beschreven zodat u kunt voorkomen dat u de RAID schijven tussen computers moet verplaatsen. Als u echt de RAID schijven moet verplaatsen tussen verschillende computers, verplaats dan de schijven en de controller tegelijk.

Zodra de slechte bootschijf toegankelijk is, kijkt u op Hoe data te recoveren in het geval van een bootprobleem voor meer hulp.

Heeft u nog vragen?